V10 S85B50 w budzie e36?
Re: V10 S85B50 w budzie e36?
street i klatka na wypasie to są rzeczy które się nie łączą. jak street to rollbar, ale nie żadna klatka. w drogowych warunkach klatka zabja.
Jeżeli chodzi o rb i jz'ta w mocach do 500km to lepszym wyborem jest jz bo zniesie taką moc na seryjnych grata. Rb już sobie tak dobrze nie poradzi i trzeba na dzień dobry zainwestować w ten silnik. Do tego swap jz'ta jest, jakby to nazwać, wygodniejszy. Gorąca strona jest od strony pasażera, a w rb po stronie kierowcy i trzeba się ściskać z kolumną kierownicy.
W s85 jak się coś wysra to nie chciałbym wiedzieć nawet ile $$$ trzeba na naprawę - kompletny seryjny jz kosztuje kilka tys, całe auto 7tys zł z tym silnikiem (cały czas mówię o 1jz). Do tego prosta sprawa żeby zrobić z niego 1.5jz.
W s85 jak się coś wysra to nie chciałbym wiedzieć nawet ile $$$ trzeba na naprawę - kompletny seryjny jz kosztuje kilka tys, całe auto 7tys zł z tym silnikiem (cały czas mówię o 1jz). Do tego prosta sprawa żeby zrobić z niego 1.5jz.
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Nie sprowadzajcie kolegi na zla droge, to jest forum BMW a nie jakichs japonskich syfow
mamy na forum juz e36 z jz pod maska.
Ja sie tam nie znam na Japonskich syfach wiec sie nie wypowiadam a fakt slyszalem ze te S85 sa bardzo awaryjne juz mi ktos to mowil wiec musze przemyslec ta sprawe i moze faktycznie RB kupic i zrobic konwersje eh. Cos za cel trzeba sobie wyznaczyc tylko zeby sie na jakas mine nie wjeb..a to bardzo prawdopodobne
Moze byc Rollbar
W sumie wiekszy problem stanowi silnik, za ile mozna taki wyhaczyc w PL w dobrym stanie ktos wie? Czy jest obecnie jakas ciekawa oferta? Podobno choodzil taki ostatnio za 14tys gdzies....
Moze byc Rollbar

W sumie wiekszy problem stanowi silnik, za ile mozna taki wyhaczyc w PL w dobrym stanie ktos wie? Czy jest obecnie jakas ciekawa oferta? Podobno choodzil taki ostatnio za 14tys gdzies....
moze S50B30 albo S54B32 i je pomodzic? kolo tych 4setek z przodu powinno byc a oba silniki raczej latwiejsze do ogarniecia niz S85 

Tomek obawiam się, że kupując s85 za 14k trafiłbyś na 1szą mine
bo tyle kosztują zdrowe s54

Ja bym chyba leciał w S65 i jakby było mało mocy to założył kompresor.
Lekki, mocny silnik o fajnym dźwięku i na razie wygląda że nie jest specjalnie awaryjny.
Nie znam cen, domyślam się iż z tego wszystkiego może być najdroższy, ale przy samochodzie na dłużej myślę że warto się zastanowić.
Lekki, mocny silnik o fajnym dźwięku i na razie wygląda że nie jest specjalnie awaryjny.
Nie znam cen, domyślam się iż z tego wszystkiego może być najdroższy, ale przy samochodzie na dłużej myślę że warto się zastanowić.
No to jest jakies rozwiazanie tez S65 w E30 to juz mozna poszalec. Roznica w masie prawie 40kg i jak ma mi to zaoszczedzic duzo nerwow to mysle ze to wcale nie jest glupi pomysl.
Dokladnie, S65 to bardzo fajny motor. Kompletny jest lzejszy od S54
Dzwiek wysokoobrotowego V8 z odpowiednim wydechem usatysfakcjonuje Cie w zupelnosci, a mocy i momentu mysle ze bedzie pod dostatkiem 

Zgadzam się oprócz potencjału budy E46, uważam, że przy modyfikacjach E36 niczym jej nie ustepuje. E30 oczywiście dużo gorsze ze względu na zawieszenie tylne.Maniekkk pisze:Tomak widzę że jednak nadal Cię korci V10 , może by to wsadzić do E46 M3 tu przynajmniej wykorzystasz w pełni potencjał silnika tylko że koszta trochę inne ale też trochę się zwróci sprzedając ory. graty z M
Kibicuje żebyś się zdecydował na projekt z V10 ,dźwięk silnika niszczy system a i osiągi ma zacne .
ja jednak polecam jako budę E36 bo lepsza niz e30.
Przy tym silniku koszty raczej nie graja większej roli więc i większy koszt i trudność wstawienia V-ki do E36 mnie będzie problemem.
Też uważam, że japońskie silniki to w pewnym sensie hmyy "skundlenie" BMW zwłaszcza M.
Gdybym chciał bezkompromisowy np driftowóz to wsadziłbym taki silnik do nissana czy innej podobnej budy bez tego czegoś co ma w serii BMW M.
Chciałbym zobaczyć, usłyszeń i przejechać się BMW z tym silnikiem najlepiej w wersji Street z normalnym tłumikiem aby dało sie rozkoszować dźwiękiem silnika V10 w całej pełni...
ciągle szybciej...